Äänikortilla varustetussa tietokoneessa on sekä oskilloskooppi että signaaligeneraattori. Se, mitä kyseisten instrumenttien kaistanleveydessä hävitään, saadaan takaisin vapaassa muokattavuudessa.
On olemassa lukuisia ilmaisohjelmia, joilla voi tuottaa eritaajuisia signaaleja, eri tavoin moduloituja signaaleja tai erilaisia taajuuspyyhkäisyjä. Nämä signaalit voidaan puskea ulos tietokoneen äänikortin lähdöstä ja syöttää sitten kaiuttimeen, vahvistimeen, suotimeen tai muuhun sopivaan kohteeseen.
Äänikortin tuloon voidaan vastaavasti syöttää signaaleja. Jälleen erilaisia ohjelmia voidaan käyttää nyt signaalin tutkimiseen. Saatavilla on oskilloskooppiohjelmia, joilla näkee signaalin aikatason esityksen ja reaaliaikaisen taajuusmuunnoksen hallitsevia ohjelmia, joilla voidaan tutkia taajuustason tapahtumia. Jälleen kaiken tämän saa ilmaiseksi.
Keskeinen rajoite on äänikortin taajuuskaista, eli noin 10 Hz – 20 kHz. Käytännössä äänikorttien laadussa on eroja, eli kaikkia taajuuksia ei pystytä toistamaan samalla voimakkuudella ilman säröä. Myös kohinaa ja muuta sellaista ikävää saattaa esiintyä. Käytännössä äänikortin avulla voi kuitenkin tehdä monenmoista mukavaa.
Ohjelmat
Itse olen löytänyt käyttöä kolmelle ohjelmalle:
TrueRTA
TrueRTA ohjelmassa on oskilloskooppi, signaaligeneraattori ja spektrianalysaattori. Oskilloskoopilla voi tuottaa erilaisia aaltomuotoja ja kohinaa. Ilmaisversion spektrianalysaattorin resoluutio on vain yksi oktaavia.
Room EQ Wizard
Room EQ Wizard on kokonaan ilmainen ohjelma, jonka lataaminen vaatii rekisteröitymistä Home Theater Shack -foorumille. Ohjelma sopii erityisesti kaiuttimien taajuusvasteen ja tilan jälkikaiun mittaamiseen. Room EQ Wizardin avulla on myös helppo säätää tiettyjen Behringerin valmistamien taajuuskorjaimien parametreja.
Spectrum Lab
Spectrum Lab on ohjelma, joka sopii erityisen hyvin äänen spektrin analysointiin. Spectrum Labilla on muita ohjelmia helpompaa tarkastella tiedostojen sisältämän äänen taajuuksia eri ajan hetkillä. Ohjelman signaaligeneraattori on myös kahta muuta kehittyneempi. Sillä voi tuottaa amplitudi- ja taajuusmoduloituja signaaleja. Todennäköisesti Spectrum Lab sopii tämän lisäksi vielä tuhanteen muuhunkin tarkoitukseen.
Äänentoistojärjestelmän taajuusvasteen mittaus kuuntelutilassa
Äänentoistojärjestelmän taajuusvasteen voi mitata sekä TrueRTA että Room EQ Wizard ohjelmalla.
Ensimmäiseksi tietokone kytketään äänentoistojärjestelmään niin, että järjestelmällä voidaan toistaa tietokoneen tuottamaa ääntä. Tietokoneeseen liitetään mikrofoni. Erilaisille suosituille mikrofoneille on ohjelmissa valmiita kalibrointitiedostoja, joiden avulla voidaan korjata mikrofonin epätasaisen vasteen vaikutusta mittaukseen.
Myös tietokoneen äänikortti kannatta kalibroida. Äänikortin lähtö kytketään uros-uros-johdolla tuloon. Windowsin mikseristä otetaan Line In -tulo käyttöön, muut kytketään pois. Linjatulon ääntä ei saa toistaa uudelleen tietokoneella eli se tulee vaimentaa mikserissä. Äänenvoimakkuus asetetaan niin, että ääni ei leikkaannu. Kun ohjelman kalibrointitoiminto ajetaan, äänikortin taajuusvasteen pienet poikkeamat korjataan automaattisesti.
Nyt voidaan aloittaa mittaukset. Eli mikrofoni kytketään tietokoneeseen ja kone äänentoistojärjestelmään. Mikrofoni asetetaan kuuntelupaikalle korvan korkeudelle. Ohjelmilla voidaan nyt tuottaa erilaisia testisignaaleita ja tutkia millaiselta vuoristolta mikrofoniin tulevat äänet näyttävät. Testisignaaliksi sopivat vaaleanpunainen kohina (pink noise) tai erilaiset taajuuspyyhkäisyt. Molempia kannattaa kokeilla.
Molemmat ohjelmat soveltuvat myös kaiuttimien vasteiden mittailuun. Jotta huonetilan vaikutus ei tuntuisi mittauksessa, mikrofoni täytyy nyt viedä kaiuttimen lähikenttään eli parin sentin päähän elementistä.
Lisätietoa:
Mikrofonin toiminnan testaaminen
TrueRTA ohjelmaa voi käyttää myös mikrofonien toiminnan testaamiseen. Testattava mikrofoni kytketään tietokoneeseen ja mikrofonille soitetaan testisignaalia esimerkiksi kuulokkeiden avulla.
Jos testattavia mikrofoneja on paljon, kannattaa rakentaan jonkinlainen teline mikrofonille ja testisignaalia toistavalle elementille. Tässä voi vaikka uhrata vanhat kuulokkeet ja käyttää niistä saatua elementtiä. Käytännössä mikrofonien testaaminen ei eroa edellisessä kohdassa kuvaillusta äänentoistojärjestelmän vasteen mittauksesta. Viallisia mikrofoneja on tosin helppo löytää jo signaalin aikatason esityksen avulla.
Mysteerigeokätköjen ratkaiseminen
Spectrum Lab -ohjelmaa voi käyttää mysteerigeokätköjen ratkaisemiseen, jos ratkaisu löytyy äänitiedoston sisältämien taajuuksien avulla…