Asentelin uuden Ubuntun IBM Thinkpad X30 -pikkukannettavaan. Täytyy kyllä kehua, miten hyvältä Linux näyttää Windows XP -käyttöjärjestelmään verrattuna. Asensin koneeseen myös kevyen Xubuntu-jakelun työpöydän, Xfce4-ikkunamanagerin. Tässä kuvakaappaukset sekä xfce-työpöydästä että Ubuntusta.
Ilmeisesti kehitystä on tapahtunut sitten viimenäkemän, sillä esimerkiksi PCMCIA-paikkaan asennettu WLAN-kortti toimi ilman sen kummempaa säätämistä. Tosin, jos langattoman verkon essid on piilossa, yhteydenotto ei onnistunut. Muuten homma pelasi täydellisesti, jopa erilaiset salaukset pystyi määrittelemään suoraan graafisen työkalun avulla.
Myös kaikki muut laitteet toimivat suoraan asennuksen jäljiltä oikein. Tavallisesti IBM- tai Lenovo-kannettavat ovat olleet erittäin Linux-yhteensopivia. Ainoa toiminto, joka ei toimi on lepo- ja virransäästötilan käyttö. Kone kyllä vaipuu mainiosti virransäästötilaan, ja jopa herää siitä (tosin hitaammin kuin Windows). Ongelmia kuitenkin on. Ensin kuvaa ei näkynyt ollenkaan, mutta pienen virittelyn jälkeen kirjautumisruutu ilmestyi. Ongelmat kuitenkin jatkuvat, kun kirjautuu järjestelmään. Ikkunoiden sisältö ei piirry ruudulle ja kone täytyy käynnistää uudelleen arvaamalla missä uudelleenkäynnistysikoni on.
Päivitys, 3.10.2007 klo 13.04: Bugiraportti ikkunoiden sisällön näkymättömyydestä.
Toinen ongelma syntyi, kun käynnistin nautiluksen komentoriviltä siirtääkseni tiedostoja SSH-yhteyden avulla. Tein näin xfce4-ikkunamanagerissa ja nautilus on Gnomen tiedostoselain. Nautiluksen käynnistäminen tyhjensi työpöydän ja muutti taustakuvan Ubuntun taustakuvaksi. Kyseessä oli käyttäjän moka, mutta silti aikaa paloi asiaa ihmetellessä. Ratkaisu on nautiluksen käynnistäminen komennolla ‘nautilus –no-desktop‘.
Kokeilin Ubuntussa myös suomenkielistä kielipakettia. Valitettavasti paketin asentamisen jälkeen kone selittämättömällä tavalla jumiutui. Jumiutuminen toistui aina uudelleenkäynnistyksen ja muutaman ohjelman käynnistämisen jälkeen. Hiiri tai näppäimistö eivät reagoineet mitenkään. Poistin suomenkielen tuen ja sen jälkeen ongelmaa ei ole ilmennyt. Englanninkielinen käyttöjärjestelmä ei itseäni juuri haittaa, mutta ne käyttäjät, jotka ovat tottuneet suomenkieliseen käyttöliittymään saattavat vian takia karsastaa Ubuntua.
Kuten yllä olevista kuvakaappauksista voi päätellä, ehdin myös kikkailemaan Ubuntun ja Xubuntun työpöytäympäristöön sisäänrakennetuilla graafisilla tehosteilla. Yllättävän pitkälle kannettavassa riitti puhtia pyörittämään raskaita tehosteita. Xubuntun läpinäkyvyysominaisuudet kuitenkin tekivät koneen käytöstä tahmeaa ja poistin ne käytöstä. Ubuntun puolella sen sijaan ikkunoiden läpinäkyvyys tuntui toimivan kevyemmin, eikä eroa juuri huomannut tavalliseen.