Toshiba Portege 3500


Toshiba Portege 3500 on ns. “muunnettava” (engl. convertible) kannettava tietokone. Ilmausta käytetään hieman samalla tavoin kuin avoautoista puhuttaessa. Tietokoneen tapauksessa convertible tarkoittaa sitä, että koneen näytön voi kääntää ympäri, näppäimistön päälle. Tällöin laitetta käytetään paneeli-PC (tablet PC) -tyylisesti kynällä.

Toshiba Portege 3500

Sain käyttööni Portege 3500 koneen ja kerron nyt muutamia kokemuksia siitä. Koneen yleisvaikutelma on erittäin vakuuttava. Sen runko on valmistettu tukevasta metallista. Muovia on käytetty näytön reunoilla koneen “sisäpuolella”. Runko ei nitise ja natise tai taivu kulmasta nostettaessa. Kone painaa hieman alle kaksi kiloa ja siinä on 12,1″ kynäohjausta totteleva näyttö. Näytön resoluutio on 1024 x 768 kuvapistettä.

Portegen ominaisuudet ovat varsin vaikuttavat. Vaikka laite on tullut myyntiin joskus 2000-luvun alkupuolella, siinä on sisäänrakennettuna sekä WLAN- että Bluetooth-radio. Näille on erillinen mekaaninen kytkin koneen kyljessä. Laitteesta löytyvät myös muistikortinlukijat CF- ja SD-muistikorteille sekä kaksi nopeaa USB-porttia (versio 2.0). Edelleen koneessa on yksi PCMCIA-laajennuskorttipaikka. Koneen takareunassa on liitimet ulkoiselle näytölle ja lähiverkkokaapelille. Liitimiä suojaavat pienet muoviset luukut.

Ominaisuuslistalta puuttuvat ulkoiset asemat. Koneessa ei ole CD- tai DVD-asemaa. Onneksi sellaista tarvitsee nykyään todella harvoin, pääasiassa silloin kun asentaa käyttöjärjestelmää. Muutoinhan kaiken voi ladata verkosta tai käyttää USB-muistitikkuja tiedostojen siirtoon. Käyttöjärjestelmän asennuksen joutuu siis hoitamaan muilla keinoin, vaihtoehtoina ovat PXE-tekniikan mukainen asennus verkon yli tai boottaavan käyttöjärjestelmän siirtäminen suoraan kiintolevylle toisen koneen avulla.

Kannettavan näyttö on kompromissi kynäohjauksen ja kirkkauden välillä. Näytön pinnalla on kynän liikkeiden tunnistamiseen tarkoitettu kalvo, joka heikentää sen kirkkautta hieman. Myös näytön katselukulmassa on hieman toivomisen varaa. Toisaalta kynäohjaus on joissakin tilanteissa todella kätevä. Näytön voi kiepsauttaa akselinsa ympäri ja kääntää näppäimistöä vasten. Tässä asennossa näyttö lukittuu paikalleen ja konetta voi käyttää kuten muistilehtiötä. Kynän avulla on todella helppo syöttää englanninkielistä tekstiä tai piirtää Windowsin mukana toimitettavilla tablet PC -työkaluilla. Näytön pinnalla oleva kalvo ehkäisee myös rasvaisten sormenjälkien syntyä kuvaruudulle. Ohjauskynä on nimittäin tarkoitettu käytettäväksi niin, että ranne lepää näytön pinnalla.

Toshiba Portege 3500 Tablet PC Portegen hyviin piirteisiin kuuluu myös raudalla ohjattava äänikortti, jossa on oikea “vanhanaikainen” säätöpyörä. Mielestäni tällainen ominaisuus on koneessa todella kätevä. Näin äänenvoimakkuutta voi säätää nopeasti ja helposti tarvitsematta etsiä oikeaa toimintoa käyttöjärjestelmän syövereistä. Äänikortin liittimet sekä mikrofonille että kuulokkeille sijaitsevat koneen etureunassa. Linjatulon liitintä ei koneessa ole. Sisäänrakennettu monokaiutin ajaa asiansa, tuskin tuota mihinkään hifi-elämyksiin on tarkoitettukaan.

Jos englanninkieli taipuu, voi hyödyntää Windows XP Tablet Edition -käyttöjärjestelmän erikoisominaisuuksia. Käsialatunnistuksen lisäksi Tablet Editionissa on puheentunnistus. Kymmenen minuutin opettamisen jälkeen koneelle pystyi oikeasti sanelemaan tekstiä, joka lähes virheettömästi tunnistettiin ja muutettiin tekstiksi.

Näppäimistön tuntuma on erinomainen, kuten kannettavissa yleensä. Kaikki näppäimet löytyvät pienen totuttelun jälkeen nopeasti ja ne ovat kannettaville tyypillisen kokoisia. Erilaisia pikanäppäimiä Portegessa on runsaasti. Näytön ominaisuuksia, kirkkautta, virransäästötiloja ja kosketushiiren tilaa voi vaihtaa näppäinkomennoilla nopeasti.

Kosketushiiren toiminnot ovat mielestäni onnistuneet. Kun Windows-järjestelmään on asentanut sopivat ajurit, kosketushiirestä tulee todellinen monitoimityökalu. Erilaisia näytönvierityksiä voi hetken harjoiteltuaan käyttää oikeasti hyödyksi, eikä aina tarvitse kuljettaa kursoria työpöydällä edes takaisin. Kirjoittaessa kämmenet eivät kovin helposti osu hyvin sijoitettuun hiirialueeseen.

1,33 GHz kellotaajuudella toimiva Intel Pentium III M prosessori riittää mainiosti tavanomaiseen peruskäyttöön. Muistia koneessa on 512 Mt ja näytönohjain on varustettu 16 Mt muistipiirillä. Kiintolevy on 40 Gt kokoinen, joten tila riittää melko hyvin. Toki omalle valokuva- ja videoarkistolle kannattanee hankkia ulkoinen kiintolevy tai päivittää kannettavan levy isommaksi. Vaikka prosessori on vähävirtainen, akkukestossa hävitään nykykannettaville. Akussa riittää puhtia reilun kahden tunnin yhtäjaksoiseen käyttöön.

Kokonaisuutena kone antaa kovan vastuksen marketissa myytäville halpahallikoneille. Käytetyn koneen hinta asettuu nimittäin suurin piirtein kaikkein edullisimpien markettikannettavien tasolle. Aikoinaan 4200 euroa maksanut, kovaan yrityskäyttöön tarkoitettu Portege 3500 on todellinen työjuhta. Sen viimeistely on tehty huolitellusti ja tuntuma on jämäkkä. Nykymittapuullakin hyvä varustelu antaa vastinetta rahoille ja puhtia riittää nykyaikaisten ohjelmien pyörittämiseen mainiosti.

Plussaa:

  • Tablet PC -käyttömahdollisuus
  • Monipuoliset sisäänrakennetut liitännät (WLAN, Bluetooth)
  • Muistikortinlukija (CF ja SD)
  • Hyvä näppäimistö ja hiiri
  • Erinomaiset ajurit
  • Raudalla ohjattava äänikortti
  • Teho riittää peruskäyttöön mainiosti
  • Ei tilaa vieviä ja painoa lisääviä ulkoisia asemia
  • Rasvaisia sormenjälkiä ehkäisevä näyttöpinnoite
  • Tukeva ja luotettava rakenne, metallirunko

Miinusta:

  • Kosketusnäyttö ei ole kirkkaimmasta päästä
  • Akun kesto vaatimaton nykykannettaviin verrattuna
  • Ei toisinaan tarpeellisia ulkoisia asemia

Päivitys 8.11. – Tässä (pdf) MikroPC:n juttu paneeli-PC koneista. Jutussa on arvosteltu myös Toshiba Portege 3500.