Vuonna 2007 ostettu digijärkkäri Pentax K100D on palvellut oikein mainiosti ja varmasti palvelee jatkossakin. Odottamattoman kuvauspyynnön tähden toisen rungon hankkiminen tuli kuitenkin ajankohtaiseksi. Samalla oli tilaisuus päivittää ykkösrunko uudempaan malliin. Olin oikein tyytyväinen Pentaxiin merkkinä, joten sen vaihto ei tullut kyseeseen, vaikka lasitavaraa ei vielä hirveästi ollut kertynyt. Pieni katsaus käytettyjen kameroiden markkinoille teki selväksi sen, että rungon hankkiminen uutena oli kaikin puolin järkevä ratkaisu aikataulun puitteissa.
Pentax k-r + 18-55 mm kitti oli Cyberphotolla 499 euron tarjouksessa. Maanantai-iltana laitettu tilaus toimitettiin lähimpään Siwaan perjantaiksi. Toimituksen seuraaminen oli todella epämääräistä, sillä kuljetusfirman systeemissä näkyi vain viestejä tyyliin “lähetys on saapunut lajittelukeskukseen”, mutta ei sitä, millä paikkakunnalla tuo lajittelukeskus mahtaa olla. Lopulta kamera tuli kuitenkin perille.
Netti on väärällään arvosteluja kyseisestä kamerasta, joten listaan vain muutamia omia huomioita.
- Tarkennus on todella nopea. (+++)
- Kelvollista jälkeä saa suuremmilla herkkyyksillä. (++)
- Sarjakuvausnopeus. (+)
- Live view ja videokuvaus. (+)
- Sulkimen ääni on selvästi miellyttävämpi kuin edeltäjässä. (++)
- Ulkoisen salaman tehoa voi säätää. (++)
- Manuaalilaseilla osaa ottaa kuvan automaattisesti kun kuva on tarkka. (+)
- Virtalähteenä akku. Toisen hankkiminen tarvikkeena ei ole kallista ja akut kestävät kauan. (++)
- Paristoadapteri on törkeän kallis. (-)
- Kittiobjektiivin kiinnitys on muovia. (–)
- Hämärässä, kun herkkyys on suuri, kuvat ovat hieman pehmeitä. (–)
- Nappulat huonoissa paikoissa verrattuna edeltäjään. Esimerkiksi LCD-näytön vasemmalla puolella ei enää ole mitään painikkeita. (-)
- Ei LCD-näyttöä kameran päällä. (-)
Vaikka miinuksiakin kertyi, mielestäni päivitys silti kannatti, sillä plussat voittavat miinukset. Suurta edistystä on erityisesti tarkennuksen nopeudessa ja herkkyysalueessa.
Vielä pitäisi kehittää toimiva workflow RAW-kuvien käsittelyyn. Tai oikeastaan päivittää tietokone. Suurikokoisten RAW-tiedostojen käsittely nimittäin vaatisi hieman enemmän potkua mitä vuoden 2006 läppäristä löytyy (T5600 + 1GB RAM).