Saunalahden nettipuhelin


Tilasin Saunalahdelta kokeeksi Wippies Homebox-reitittimen. Kovin välttämätöntä tarvetta tuolla vekottimelle ei ollut, sillä omistin jo WLAN-tukiaseman. Liitin Homeboxin olemassaolevaan WLAN-purkkiin ns. Ethernet-Uplink menetelmällä.

Homeboxin ominaisuudet ovat todella vakuuttavat, varsinkin kun ottaa huomioon, että laite on käytännössä lähes ilmainen. Purkissa on mahdollisuus USB-laitteiden liittämiseen. Laite tukee tällä hetkellä ainakin ulkoisia USB-massamuisteja ja internetkameroita. Kokeilin USB-toimintoa liittämällä MP3-soittimen suoraan Homeboxiin. Homma toimi sujuvasti – MP3-soittimen tiedostot löytyivät lähiverkosta Windows-verkkolevynä. Homeboxiin liitetty ulkoinen USB-kovalevy voisi siis toimia verkkolevynä esimerkiksi varmuuskopioita tai ääni- ja videotiedostoja varten.

Homeboxia voi käyttää myös VoIP-päätelaitteena. Homeboxin takaa löytyy kaksi perinteistä puhelinliitäntää.   Tavallista lankapuhelinta voi käyttää VoIP-liittymän kanssa perinteisen puhelimen tapaan. Koska en omista lankapuhelinta, en ole kokeillut tätä Homeboxin toimintoa. Sen sijaan hankin VoIP-liittymän.

VoIP-liittymän tarjoajaksi sai kelvata Saunalahti. Saunalahden Nettipuhelin tarjoaa nimittäin ilmaiset puhelut (3000 minuuttiin asti) Saunalahden GSM-liittymiin. Koska taloudesta löytyy juuri Saunalahden GSM-liittymiä, ajattelin että VoIP-liittymällä voisi jopa säästää rahaa. Myös muiden puheluiden hinnat ovat hyvin maltillisia, varsinkin lankapuhelimiin. Muihin kuin Saunalahden kännykkäliittymiin Nettipuhelimella (0,07 eur/min. + 0,10 eur/puhelu) ei kannata soittaa, sillä kännykällä soittaminen on hieman halvempaa (0,69 eur/min.). Bonuksena puhelut Nettipuhelinliittymien kesken ovat ilmaisia.

Nettipuhelinta voi käyttää ‘Homebox – perinteinen lankapuhelin’ -yhdistelmän lisäksi myös tavallisella VoIP-puhelimella. Lisäksi käyttö onnistuu tietokoneella, johon on asennettu Saunalahden sivuilta ladattava ohjelma. Liittymä voi olla auki ainoastaan yhteen päätelaitteeseen kerrallaan. Puhelinta ei siis saa soimaan kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Nettipuhelimen ohjelmisto on hyvin pelkistetty. Siitä löytyy kaikki tarvittava, mutta ei mitään ylimääräistä. Esimerkiksi Skypestä tuttuja chat-viestejä ei voi lähetellä. Ohjelman asetukset ovat hyvin selkeät. Tähän mennessä en ole joutunut muuttamaan palomuurien tai ADSL-purkin asetuksia Nettipuhelimen tähden.

Kokeilin Saunalahden Nettipuhelinta myös Linuxissa (Ubuntu 7.10). Asensin ohjelman WINE:n avulla. Sen kummempaa säätämistä ei tarvittu ja ohjelma toimi kerrasta. Tosin äänessä esiintyi pätkimistä, mutta en tiedä johtuiko se ohjelmasta vai jostain muusta. Windowsin puolella ääni ei pätkinyt, äänenlaatu tuntui selvästi paremmalta kuin Skypessä.

Koska otin uuden puhelinnumeron Netttipuhelimeen, liittymä aukesi hyvin nopeasti. Noin viiden minuutin kuluttua sopimuksen hyväksymisestä pääsin jo soittamaan ensimmäisen puhelun. Nettipuhelimeen voi myös siirtää olemassaolevan lankapuhelinnumeron. Tuolloin liittymän avaaminen kestää pidempään. VoIP-liittymän puhelinnumero muistuttaa tavallista puhelinnumeroa aluenumeroineen.

Ulkomailta paljon Suomeen soittaville Nettipuhelimen tai muun VoIP-liittymän käyttö saattaa olla todella kannattavaa. Puheluhinnat ovat nimittäin täsmälleen samat, riippumatta siitä soitetaanko ulkomailta vai ei. Eli puhelu Suomessa olevaan käynnykkään esimerkiksi Espanjasta maksaa 0,07 eur/minuutti + 0,10 eur/puhelu.

Uusien kännyköiden omistajille Homebox + VoIP-liittymä tarjoaa vielä lisää mahdollisuuksia. Soittaminen Homeboxin WLAN-verkon ja VoIP-liittymän kautta onnistuu joillakin kännyköillä suoraan.

, , , ,