Vuoden 2011 marraskuussa, digiboksittomasta telkkarista luopumisen myötä, videoprojektorin hankkiminen tuli ajankohtaiseksi. Budjettisyistä valinta kohdistui HD Ready, eli 720p resoluutioon kykenevään tykkiin. Valinta kohdistui Benq W700 -projektoriin edullisen hinnan ja kohtuullisen suorituskyvyn ansiosta. Lisäksi lampun luvattu kesto on pitkä, joten käyttökustannusten pitäisi pysyä pieninä. Tilasin laitteen Scandinavian Photo verkkokaupasta, ja se matkasi MyPack-toimituksena Ruotsista Suomeen ja läheiseen Siwaan reilussa viikossa. Puolet toimitusajasta kului keskustan matkahuollon ja lähisiwan välillä, koska tuo osa kuljetuksesta osui viikonlopulle.
Benq W700 -projektorin speksit ovat seuraavat:
- Tekniikka: DLP
- Resoluutio: 1280 x 720
- 2200 ANSI Lumens
- Kontrastisuhde: 10000:1
- Kuvasuhde: 16:9
- Lampun kesto: 6000 tuntia eko-tilassa, normaalitilassa 4000 tuntia
Optinen kuvankorjaus onnistuu vain pystysuunnassa, eli projektori täytyy asentaa tarkalleen valkokankaan keskikohdalle. Lisäksi projektori osaa näyttää 3D kuvaa erikseen hankittavan lisäpalikan avulla. Kyseistä lisäpalikkaa ei ole tullut hankittua.
Beng W700 -projektori on nyt ollut käytössä kotiteatterin ainoana näyttölaitteena 8 kuukautta. Talven pimeiden kuukausien aikana käyttöä oli enemmän, kesällä selvästi vähemmän. Asennus on toteutettu kattotelineellä vuokra-asunnon valkoseinäiseen betonibunkkerityyppiseen olohuoneeseen. Matka tykiltä valkokankaalle on noin kolme ja puoli metriä.
Tykin valovoima on riittävä vaikka huonetta ei saa täysin pimennetyksi ja valkoiset seinät heijastavat runsaasti hajavaloa. Keväällä tuli asennettua ikkunaan ja parvekkeenoveen IKEA:sta hankitut Tupplur-pimennysrullaverhot. Rullaverhot menevät mukavasti verholaudan taakse ja ovat normaalisti täysin huomaamattomat. Ne eivät myöskään estä normaalien verhojen käyttöä. Kunnollinen pimennys tekee myös olohuoneesta mukavamman esimerkiksi vieraita majoittaessa.
Valkokankaan, tai oikeastaan heijastuspinnan, rakensin kuitu- eli kovalevystä. Maalasin levyn sileän puolen ensin valkoisella pohjamaalilla ja sitten täyshimmeällä Tikkurilan Harmonyllä (harmaa G499). Maalauksessa käytin 10 senttistä mohair-telaa, joka maksoi maalikaupassa törkeän paljon. Tokmannilta olisi saanut samanlaisen parilla eurolla. Valmiiseen levyyn kiinnitin ruuveilla pääkaiuttimien väriset jalkalistat kehyksiksi rajaamaan kuvaa. Jalkalistojen sahaaminen jiiriin oli halvalla muovisella sahauslaatikolla tarpeettoman hankalaa, mutta onnistui kuitenkin lopulta. Kiinnitys seinään hoidettiin kahdella hyllykiinnikkeellä ja seinään propatuilla ruuveilla. Kulmiin laitoin kulmaraudat tukevoittamaan rakennetta. Levy on melko vetelä, mutta on kuitenkin pysynyt suorassa seinällä. Levyä liikutellessa täytyy kuitenkin olla erittäin huolellinen, ettei vahingossa riko koko laitosta. Hintaa valkokankaalle tuli suunnilleen 50 euroa (maali 20 eur, listat 15 eur, levy ja kiinnitystarpeet 15 eur).
Projektori on ollut koko ajan ekomoodissa, jossa lampun pitäisi kestää kohtuullisen pitkään. Tuossa toimintatilassa lappu on hieman himmeämpi, mutta laitteen tuulettimet pyörivät hitaammin ja pitävät pienempää ääntä. Laite käynnistyy nopeasti ja löytää signaalilähteet luotettavasti.
Huhtikuussa toimitin projektorin Benq-takuuhuoltoon Ruotsiin satunnaisesti ilmentyneen ylikuumenemisen vuoksi. Tykki saattoi satunnaisesti sammua ja vilkuttaa TEMP-merkkivaloa. Huoltoreissu kesti vajaan viikon, lähetti haki laitteen perjantaina ja toi takaisin seuraan viikon torstaina. Huollossa projektorin ohjelmisto oli päivitetty ja tämän jälkeen ongelmia ei esiintynyt. Tämä meni takuun piikkiin eikä kustannuksia tullut itselle maksettavaksi. Ennen huoltoon toimitusta käytin projektoria high altitude -tilassa, jossa laitteen tuulettimet pyörivät nopeammin (ja tuottavat enemmän taustamelua). Tuossa tilassa lämpöongelmia ei ilmennyt, toisin kuin ekomoodissa.
Kattoteline tuli hankittua Clas Ohlsonilta, jossa geneerinen teline maksoi 40 euroa. Teline on juuri ja juuri riittävän pitkä, jotta projektorin saa tarpeeksi alas. Valkoisena se on kohtuullisen huomaamaton. Teline ei ole kaikkein tukevinta mallia, joten projektorin kohdistus muuttuu helposti esimerkiksi johtoja liittäessä, vaikka kaikki säätöruuvit on kiristetty mielestäni kohtuullisen tiukkaan. Toisaalta kohdistusta voi näin ollen myös nopeasti säätää ilman työkaluja.
Vedin projektorille HDMI ja komponenttikaapelit. Kymmenen metrin HDMI-kaapeli oli edullisin hankkia Verkkokauppa.comista. Digitaalinen kuvasignaali kulkee halvan kiinalaisen jakoblokin kautta johon uusia HDMI-laitteita voi liittää helposti (tykissä olisi kyllä kaksi HDMI-tuloa, mutta laitteelle menee vain yksi pitkä kaapeli). Kaapelit kulkevat projektorille Tokmannilta hankituissa halvoissa, mutta aivan kelvollisissa kaapelikouruissa. Myös sähkökaapeli menee samaa reittiä. Projektorin oman virtajohdon lyhensin 15 cm mittaiseksi. Toisaalta olisi voinut vaihtaa sopivan IEC320-naarasliittimen jatkojohdon suko-naarasliittimen tilalle.
Heinäkuussa kuvassa näkyi tuulettimen ilmavirrassa heiluva pöly tai karva, joka ei tuntunut lähtevän itsekseen irti. DLP-tyyppisissä tykeissä itse lamppu ja optiikka on suojattu pölyltä, mutta tässä tapauksessa pöly oli kuitenkin jossakin tykin sisällä. Ongelma ratkesi puhaltamalla tuuletusaukosta tykin sisään elektroniikan puhdistukseen tarkoitettua paineilmaa spray-pullosta. Pullo täytyy puhallellessa olla pystyasennossa, jotta ponnekaasua ei tule nestemäisessä muodossa ilman mukana. Periaatteessa tykin voisi lähettää tällaisessakin tapauksessa takuuhuoltoon, mutta näin pääsin vähemmällä vaivalla, kun laitetta ei tarvinnut avata tai edes ottaa telineestä alas. Tykki täytyy tietysti olla pois päältä ilmaa puhaltaessa.
Vaikka elokuvan katselu projektorin kanssa vaatiikin hieman enemmän toimenpiteitä televisioon verrattuna, kuten huoneen pimentämisen, on isompi kuva pienen vaivan arvoinen. Mielestäni laitteen tuottama kuva on erittäin hyvä, ja varsinkin teräväpiirtomateriaalia katsoo mielellään. Tosin kovin suurta vertailupohjaa minulla ei ole ja katselutila vaikuttaa asiaan valtavasti. Huonolaatuiset nettivideot näyttävät tietenkin huonolta, mutta DVD-tasoinen materiaali menee vielä aivan mainiosti.