Satuin eksymään parin tekniikan alan kirjakustantajan verkkosivulle. Nuo kustantajat olivat julkaiseet vanhoja kirjojaan verkkoversioina vapaasti luettaviksi. Myös yksityiset ihmiset ovat tuottaneet tekijänoikeusvapaata kirjamateriaalia verkkoon erilaisten yhteisöprojektien yhteydessä. Itse asiassa muutaman Google-haun jälkeen selvisi, että ilmaisia kirjoja löytyy verkosta todella runsaasti. Tavallisesti kirjat ovat englanninkielisiä, mutta myös suomenkielistä materiaalia on saatavilla.
Valtavan määrän avoimia kirjoja sisältävä Gutenberg-projekti on eräs verkon suurista ilmaiskirjastoista. Pääasiassa aineisto käsittää klassikkokirjoja: http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page. Palvelusta löytyy kirjoja myös suomeksi: http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi.
Gutenberg-projekti on idealtaan mielenkiintoinen. Kuka tahansa voi ryhtyä vapaaehtoiseksi ilmaiskirjantuottajaksi. Yksittäisiä kirjoja ei ole pakko ryhtyä tuottamaan itse. Distributed Proofreaders -projektissa käyttäjät oikolukevat sekä kuvina skannattuja että tekstiksi tunnistettuja kirjoja sivu kerrallaan.
Gutenberg-projektia vastaa skandinaavinen Runeberg-projekti. Se tarjoaa sisältöä pääasiassa ruotsiksi, mutta myös englanniksi: http://runeberg.org/. Jos opiskelisin ruotsia, tuolta saataisi löytyä hyvää oppimateriaalia.
Sitten vielä pari teknisempää kirjalähdettä. Nämä antoivat kimmokkeen hakea muitakin verkon ilmaiskirjoja. Todella monipuolisia oppaita tarjoavan O’Reilly-kustantajan Open Books Project (englanniksi): http://www.oreilly.com/openbook/. American Mathematical Society Books Online tarjoaa kirjoja matematiikkaan liittyen (englanniksi): http://www.ams.org/online_bks/online_subject.html.