Päivityksiä


Päivittäminen tuntuu olevan tietotekniikalle sekä siunaus että kirous. Toisaalta päivittämällä saadaan vanhasta laitteistosta enemmän irti. Mutta päivittäessä asiat voivat mennä pieleen ja tuottaa ongelmia. Ja sitten pitäisi vielä aina muistaa ja jaksaa asentaa ne päivitykset.

Tein tänään kaksi päivitystä.

Ensimmäinen päivitys oli Mozilla Firefoxin kolmosversion asentaminen. Koska selaimesta oli jo saatavilla ensimmäinen julkaisukandidaatti, ajattelin asentaa sen kakkosversion sijaan. Optimistisena poistin ensin kakkosversion ja sitten asensin kolmosen. Kaikki sujui hienosti, kaikki asetuksetkin tulivat automaattisesti oikein ja tallennetut salasanat löytyivät.

Firefox kolmosen asentajia on varoiteltu lisäosien yhteensopivuusongelmista. Näiltä ongelmilta en säästynyt minäkään, sillä AVG-virustorjuntaohjelmiston selainlisäosa ei suostunut uudessa tuliketussa toimimaan. No poistin koko lisäosan käytöstä, en sillä ole oikein mitään tehnyt – virustorjunta halusi sen aikanaan väkisin asentaa.

Eroa selaimen kakkosversioon on mukavasti. Selaimen toiminta on selvästi ripeämpää. Tämä ei tosin valitettavasti päde ohjelman käynnistymiseen, joka kestää edelleen melko kauan. Omaa salkku.org -sivua selatessa olin havaitsevinani, että vanha versio olisi toiminut sivua rullaillessa pehmeämmin. Tähän voi kyllä vaikuttaa muut avoinna olleet välilehdet. Salkku.orgin sivut ovat aika raskaat, sillä niissä on käytetty osittain läpinäkyviä png-kuvia, joiden renderöinti vaatii jonkin verran potkua. Ehkä noista täytyisi luopua, mutta sivupohjan päivitys on aika suuritöinen homma…

Toinen päivitys jonka tein oli näiden sivujen taustamoottorin, WordPressin, päivittäminen uusimpaan versioonsa (2.5.1). Aivan suoraviivainen ei tämäkään päivitys ollut. Olin kyllä varautunut pahimpaan ja varmuuskopioinut sivujen tietokannan ja ulkoasun talteen. Onneksi varmuuskopioita ei tarvittu.

WordPressi päivittyi ihan nätisti, ja sivusto toimi, mutta sivujen hallitapuolelle ei päivityksen jälkeen enää päässyt. Eteen tuli mystinen virheilmoitus, jonka sitten syötin Googleen. Apu löytyi onneksi pian, ilmeisesti WordPressin asetustiedoston muokkaaminen Windowsin Notepadilla ei ollut viisasta. Tein muokkaukset uudelleen Unix-maailmassa Pico-editorilla, ja homma alkoi pelittämään. Todennäköisesti ongelma johtui rivinvaihtojen toteutuksen erosta, joka Windows- ja Unix-koneiden välillä vallitsee. Uskoisin, että tältä olisi säästytty, jos olisin käyttänyt Wordpadia, joka ei mene muuttelemaan rivinvaihtoja turhanpäiten.

Nyt sitten pääsen sujuvasti kirjoittelemaan juttuja uusitun WordPressin avulla. Tämäkin päivitys oli paikallaan, vanha versio oli jostain puolen vuoden takaa. Eteenpäin on menty, sillä nyt kirjoittaminen on huomattavasti sujuvampaa ja hallintapuolen käyttöliittymä on paljon selkeämpi. Myös lisäosien päivittäminen sujui todella näppärästi automatiikan hoitaessa kaiken.

,