GPS-paikannus on tuonut selkeää lisäarvoa kännykälle. Erilaisia laitteistoja, käyttötarkoituksia ja ohjelmistoja on lukematon määrä. Itselläni laitteisto muodostuu Nokian vanhasta 6630 (S60v2) kännykästä ja Bluetooth-yhteydellä toimivasta GPS-vastaanottimesta. Käyttötarkoituksena on useimmiten geokätköjen etsiminen, mutta toisinaan myös navigointi liikenteessä.
Geokätkökäytössä parhaaksi ohjelmaksi on osoittautunut MapviewGPS, jonka avulla maastopisteiden etsiminen onnistuu melko helposti. Sen sijaan autonavigointikäyttöön muut ohjelmat soveltuvat paremmin.
Autolla liikkuessa tilanne, jossa navigaattoria tarvitaan, on yleensä sellainen, ettei siihen ole etukäteen valmistauduttu. Siksi MapviewGPS ei ole sopiva ohjelma, koska sen kartat täytyy hankkia puhelimeen etukäteen. Toinen paha puute on se, ettei MapviewGPS-ohjelmassa ole edes yksinkertaisia navigointiominaisuuksia, kuten osoitteen perusteella tapahtuvaa paikkahakua. Kaupalliset navigointiohjelmat osaavat tämän ja monta muutakin asiaa, mutta yleensä hyvin toimivasta palvelusta joutuu myös maksamaan. Omassa käytössäni ilmainen Mobile Gmaps -sovellus toimii kuitenkin riittävän hyvin.
Vaikka Mobile Gmaps -ohjelman nimi antaa niin ymmärtää, se ei ole Googlen tekemä ohjelma. Googlella on oma Google Maps Mobile -ohjelma, joka on tarkoitettu kännykkäkäyttöön. Google on myös kieltänyt kartta-aineistonsa lataamisen Mobile Gmaps -ohjelmalla, mutta tämä voidaan kiertää lataamalla Googlen kartta-aineisto etukäteen tietokoneella.
Jos saatavilla oleva laitteisto on varustettu GPS-paikantimella, sitä voidaan käyttää Mobile Gmapsin kanssa oman paikan esittämiseen kartalla. Sekä sisäiset että ulkoiset GPS-laitteet on tuettu. Käytännössä paikantaminen ulkoisella Bluetooth-laitteella on nopeaa ja tarkkaa, kunhan GPS on ensin lukittunut satelliitteihin. Yleensä Mobile Gmapsin käynnistäminen ja satelliittilukituksen saaminen vievät yhtä paljon aikaa.
Kartta-aineistot
Mobile Gmaps voi käyttää internetistä löytyviä (Yahoo, Windows Live Local, Ask.com ja OpenStreetMap) ilmaiskarttoja (tai satelliittikuvia) grafiikan tuottamiseen. Ohjelma voi hakea karttoja “lennossa” mobiilin internetyhteyden yli, mutta tämä aiheuttaa tietysti datansiirtokustannuksia. Samoja karttoja ei haeta uudelleen, vaan ohjelma tallentaa ladatut kartat puhelimen muistikortille sivutushakemistoon ja etsii karttoja ensisijaisesti sieltä. Edullista on hakea kartta-aineisto tietokoneella etukäteen ja siirtää se ohjelman käyttämään sivutushakemistoon. Tämä on selvästi Mobile Gmapsin paras ominaisuus ja tekee sen käytöstä täysin ilmaista.
Kartta-aineiston hankkiminen tietokoneella Googlen palveluista on hyvin yksinkertaista verrattuna esimerkiksi Kansalaisen Karttapaikan kartta-aineiston käyttöön MapviewGPS-ohjelman kanssa. Googlen kartat ovat erittäin selkeitä ja sopivat hyvin autonavigointikäyttöön. Kartat haetaan tietokoneella seuraavasti: gMapMaker-tietokoneohjelmalla muodostetaan tietokoneelle sivutushakemisto, johon kartta-aineisto tallentuu. Tämä sivutushakemisto siirretään kännykän muistikortille, ja Mobile Gmaps osaa käyttää tätä hakemistoa suoraan. Kartta-aineston lataaminen Googlen palvelimilta on yllättävän nopeaa ja tarkkoja karttoja on helppo saada laajoiltakin alueilta. Liian innokkaasta lataamisesta Google kuitenkin rankaisee estämällä karttojensa käytön väliaikaisesti.
Navigointitoiminnot
Kun mobiili internetyhteys on saatavilla, Mobile Gmaps osaa hakea paikkoja ja ajo-ohjeita Googlen palveluiden avulla. Käytännössä en ole käyttänyt ohjelmaa ajo-ohjeiden esittämiseen, mutta osoitteen avulla on ollut erittäin kätevää etsiä määränpäätä. Ajo-ohjeet esitetään kartan päälle piirretyllä viivalla ja kirjoitettuna tekstinä samaan tapaan kuin Google Maps -palvelussa. Hienommille navigaattoreille ominaisia ääniohjeita tai opasnuolia ei ole käytettävissä.
Muut ominaisuudet
Mobile Gmaps -ohjelmassa voidaan käyttää erilaisia verkon yli haettavia paikkatietoja kuten metrokarttoja tai FON WLAN-yhteyspisteiden sijainteja. Ohjelmassa voi käyttää myös omasta puhelimesta tai verkosta löytyviä kml-muodossa olevia reittipistetiedostoja.
Mobile Gmaps -ohjelman käyttöliittymä on hyvin viimeistelty ja looginen. Sen toiminta on sulavaa. Bugeja tuntuu olevan vähän ainakin verrattuna MapviewGPS-ohjelmaan. En muista, että olisin saanut ohjelmaa kaatumaan tai että se olisi hukannut yhteyden GPS-paikantimeen. MapviewGPS sen sijaan kaatuu todella herkästi ja usein myös kieltäytyy yhteistyöstä GPS-laitteen kanssa. Tuettujen puhelimien lista on pitkä, koska ohjelmasta on saatavilla Java-versio. Mobile Gmaps osaa myös lähettää oman paikkatietonsa verkkoon, josta sitä voidaan tarkastella toisella puhelimella tai tietokoneella.