Tuli ostettua ServITin 400 euron tarjouksesta Mirai 32″ LCD-televisio. Oikeasti laite on kyllä monitori, sillä digiviritintä siinä ei ole. TV-lähetyksiä ei siis voi vastaanottaa ja laite on TV-maksuvapaa.
Uuden hankinnan myötä siirsin pöytäkoneen palvelemaan olohuoneen mediaserverinä ja kotiteatterin sydämenä eli kryptisesti lyhennettynä HTPC:nä. Näin työpöytätilaa syntyi rutkasti lisää, kun vanha CRT-näyttö jouti työpöydältä varaston perukoille.
HTPC:n käyttötarkoitukseen ei oikein sovellu perinteisen näppäimistön ja hiiren tarvitsemat pitkät johdot. Parempi ratkaisu olisi näppäimistön ja hiiren yhdistelmä, joka toimisi langattomasti radioaalloilla. Budjettiin sopiva näppis löytyi hovihankkijalta, eli Biltemasta. Näppäimistön oikeassa reunassa oleva trackball-hiiri onkin yllättävän hyvä ratkaisu. Toistaiseksi näppäimistö on toiminut myös käytössä oikein hyvin.
Biltemasta tuli hankittua myös DVI-HDMI-kaapeli tietokoneen ja TV:n välille. Näin kuva siirtyy digitaalisesti eikä siinä näy värinöitä tai muita häiriöitä. Koska kyseisessä kaapelissa tieto siirtyy digitaalisesti, on aivan sama ostaako sen melko edullisesti Biltemasta vai vähemmän edullisesti jostain muualta.
TV:n voi liittää tietokoneeseen myös normaalilla VGA-liitännällä, mutta se saa toimia satunnaisessa käytössä esimerkiksi kannettavien tietokoneiden kanssa. Telkkarin molemmat SCART-liittimet sen sijaan tulivat käyttöön. Toinen XBOX-pelikonsolille ja toinen DVD-soittimelle. Ääniliitäntöjä ei tarvittu, äänet toistetaan suoraan viritinvahvistimen kautta.
Sopivat säädöt Miraille löytyivät DVDPlazalta:
Contrast: 53 Brightness: 55 Saturation: 35 Sharpness: 73 Backlight: 4 (tai 3) Super contrast: OFF Skin tone: Middle Gamma: Middle (parempaa mustaa saa asetuksella HIGH) Color temperature: Cool/Normal
Tietokone tykkää syöttää DVI-liitäntään kuvan resoluutiolla 1360×768. Tällä resoluutiolla Mirai ei skaalaa kuvaa mitenkään, vaan se on ns. pixel perfect. Kuvaan jää vasemmalle kuuden pikselin musta raita, joka ei käytännössä haittaa mitään. Jos tietokoneen pakottaa käyttämään Miraille oikeaa 1366×768 resoluutiota, kuva menee pahemman kerran sekaisin. Koska ero on käytännössä mitätön, olen tyytynyt 1360 pikseliä leveään kuvaan.
Nyt voin katsella Youtuben pikselimössövideoita ilman perinteisen kuvaputkitelkkarin kuvaa parantavaa vaikutusta. Kyllä kelpaa. Oikeasti laite on vallan mainio esimerkiksi valokuvien katselemiseen porukalla. Ja toki myös elokuvat pyörivät mallikkaasti tietokoneen kautta skaalattuina. Teräväpiirtomateriaalia kokeilin Microsoftin esimerkkiklipeillä ja hyvältä sekin näytti.