HakkapeliittaGPS on Verkkokauppa.com-liikkeessä myytävä halpa GPS-navigaattori. Laite ei ole pärjännyt erityisen loistokkaasti erilaisissa navigaattoritesteissä. Esimerkiksi Tietokone-lehden vertailussa HakkapeliittaGPS sai arvosanan 6,5 ja jäi näin jumbosijalle. Huomattavaa on kuitenkin se, että HakkapeliittaGPS oli vertailussa mukana olleista laitteista kaikkein halvin. Eroa toiseksi halvimpaan laitteeseen oli runsaasti, sillä kun Hakkapeliitan ohjehinta jää 167 euroon, Navigon 7110 maksaa jo 349 euroa.
Tietokone-lehden jutussa tuli kuitenkin esiin myös HakkapeliittaGPS-navigaattorin paras puoli. Lehti kirjoitti:
“Hakkapeliitta on harrastajien suosiossa, sillä Windows-pohjaisena siihen on helppo lisätä uusia sovelluksia. Esimerkiksi veneilijöiden Taskuloisto tai omien karttojen navigointiohjelma Oziexplorer toimivat laitteessa, samoin Route66. Osoitteessa www.hakkapeliittagps.com on käyttäjien keskustelualue ja linkkejä ladattaviin ohjelmiin.”
Kun Verkkokauppa.com avasi uuden myymälän Ouluun, liike mainosti näyttävästi erilaisia tarjoustuotteita, joilla pyrittiin vetämään ihmisiä ostoksille. Tarjouksessa oli myös HakkapeliittaGPS, jonka tarjoushinta oli 67 euroa. Onneksi laitteen pystyi tilaamaan myös verkkokaupasta, kun osasi sopivalla hetkellä olla tilausmahdollisuuden aukeamista kyttäämässä.
Kävin noutamassa tilaamani navigaattorin Pirkkalan Veskan myymälästä. Autoon päästyäni virittelin paketista löytyneen telineen kiinni tuulilasiin ja navigaattorin telineeseen. Mukana tuli myös autolaturi, mutta ei muuntajaa, jolla navigaattoria olisi voinut latailla kotioloissa. Laitteen kiinnitys telineeseen tuntui tarpeettoman jäykältä. Saas nähdä kuinka teline kestää käyttöä talvipakkasella.
Navigaattorin päävirtakytkin löytyi pienen hakemisen jälkeen laitteen takaa. Härvelin yläosassa on nappi, josta laite vaipuu nopeasti valmiustilaan. Ilmeisesti päävirtakytkintä ei ole tarkoitus käyttää, vaan laite pitäisi “sammuttaa” valmiustilaan.
HakkapeliittaGPS-navigaattorissa on kohtuullisen hyvät liitännät. Vasemmalla sivulla on Mini-USB-liitin, 3,5 mm kuulokeliitin, virtajohdon liitin ja reset-painike. Oikealta sivulta löytyy paikka ulkoiselle antennille, äänenvoimakkuuden säätö ja muistikortti. Myös stylus-kynä irtoaa oikean kyljen alareunasta.
Ensimmäiseksi, kun HakkapeliittaGPS heräsi eloon, kiinnitin huomiota laitteen näyttöön, joka on iso ja selkeä. Värit toistuvat kirkkaina ja laite reagoi herkästi kosketukseen. Näytön suojana olevan kalvo täytyy muistaa poistaa, jotta kosketusohjaus toimii normaalisti. Näytön pinta ei tunnu naarmuuntuvan kovin herkästi. Huolellinen käyttäjä ei tietenkään töki näyttöä esimerkiksi avaimilla, vaan käyttää sormiaan tai laitteen runkoon upotettua stylus-kynää.
Kuten Tietokone-lehdessä jo todettiin, Hakkapeliittaa on helppo muokata itselleen sopivaksi. Käyttöjärjestelmänä on Windows CE 5.0. Laitteessa on normaali SD-muistikortti, jolle voi tallettaa omia ohjelmia. Sivusto http://www.hakkapeliittagps.com on mainio paikka aloittaa oman laitteen tuunaaminen.
Ensimmäiseksi kannattaa kopioida navigaattorin alkuperäisen muistikortin sisältö varmaan talteen tietokoneen kovalevylle. Myös navigaattorin sisäinen muisti kannattaa varmuuskopioida Active Sync -ohjelman avulla.
Hakkapeliittagps.com-sivuston Lataukset-kohdasta kannattaa hakea ja asentaa ainakin seuraavat ohjelmistot:
Näiden lisäksi asensin myös:
- Nav N Go iGO8 -navigointiohjelman
- OziExplorer-maastonavigointiohjelman uusimman version ( PDA’s running Windows CE OS 3, 4 or 5 Core and Handheld PC 2000)
Ohjelmat kannattanee asentaa tuossa järjestyksessä, vaikka itse en niin tehnytkään.
Ohjelmistopäivityksen myötä Hakkapeliitan valikkoon ilmestyy lisää kuvakkeita. Valikkomuokkaus on kuitenkin tarpeen, jotta navigointilaitteella on kätevä toistaa esimerkiksi videoita tai äänitiedostoja. Videot ja muut tiedostot löytyvät valikoista automaattisesti, kun ne siirtää muistikortille ilmestyneisiin kansioihin (Video, Music, jne.). Videoiden bittinopeus ei saa olla turhan suuri, jotta niiden katseleminen onnistuu sujuvasti.
Sysinformation on erillinen valikko-ohjelma, joka oletusasennuksella käynnistyy navigointiohjelman sijasta. Mielestäni Sysinformation-ohjelmalla tehtyä valikkoa on paljon helpompi muokata kuin Hakkapeliitan alkuperäisiä valikkoja. Valikon säätäminen tapahtuu main.ini-nimistä tiedostoa muokkailemalla. Itse virittelin ko. valikkoon kuvakkeet Smart2Go, iGO8, OziExplorer ja GPSTacho-ohjelmille. Muut ohjelmakuvakkeet poistin. Sopivia ikoneja (ICO-tiedostoja) voi löytää esimerkiksi iconspedia.com-sivulta.
GPSTacho on nopeusmittariohjelma, joka voi näyttää myös monia muita GPS-datasta kerättyjä tietoja. GPSTachon ulkoasu on muokattavissa tekstitiedostoja säätämällä. Säätelin ainoastaan nopeusmittarin huippunopeuden ja erikoisnopeusmerkkien kohdat sopiviksi (tiedoston /Inis/Tacho/DunkelBlau.ini kohta AnalogMetrics). Ohjelman käyttöliittymä on saksankielinen, mutta pienellä arvailulla sen käyttö aukeaa suht nopeasti.
OziExplorerin uusin versio sopii paremmin kosketusnäyttökäyttöön kuin aiemmin asennetun ohjelmistopaketin mukana tullut vanhempi versio. Jotta OziExplorer toimisi, se tarvitsee myös kartta-aineistoa, jota voi helposti tehdä itse esimerkiksi skannaamalla paperikarttoja. Ainakaan geokätköilykäytössä OziExplorer ei ilmoittanut paikkatietoa riittävän tarkasti, jos sillä ei ollut tarkkaa kartta-aineistoa alueelta, jolla liikuttiin.
Käytännössä navigointiin on tullut käytettyä erinomaista iGO8-ohjelmaa. Sen kartat ovat ajan tasalla ja nopeusvalvontakameroista saa automaattisen hälytyksen aikaiseksi. iGO8-ohjelman käyttö on aluksi hieman monimutkaisempaa kuin Smart2Go-ohjelman, mutta kun perusasetuksen on saatu viilattua kuntoon, käyttö on yksinkertaista.
Navigaattorin akkukesto on erinomainen, eikä akku pääse loppumaan, vaikka latausvirtaa ei olisi pitkään aikaan saatavilla. Tämä puoli on tärkeää erityisesti maastokäytössä. Autossa laite kannattaa tietysti liitää latausjohtoon kiinni. Kotioloissa HakkapeliittaGPS-laitetta voi ladata Nokian kännykkälaturilla, joka tuottaa noin 5 voltin jännitteen.
4 responses to “HakkapeliittaGPS ja sen virittely”
Ostin Hakkapelitta GPS:n Verkkokaupasta 70 eurolla.
Asensin laitteeseen uuden OziExplorerCE:n, joka piilottaa helposti menut sallien kartoille koko näytön.
Karttojen konvertointiin CD-merikartoista käytin mm: gmb2bmpc, guifogmbbmpc, OziExplorer ja Img2ozf.
Samalla kun konvertoi ja kalibroi karttoja voi tehdä ensi kesän venereissusuunnitelmia.
Osaksi samoja softia käyttäen olen saanut merikartat myös N95:lle, jonka gps toimii veneen sisälläkin vaikka purjeveneen ikkunat ovat melko pienet.
Siinäkin karttoja voi zoomata hienosti automaattisesti tarkentaen. Ohjelmistona on Smartcomgps. Oivallinen lisä meriturvallisuuteen.
Olen luonnollisesti tarkistanut kalibroinnit autoillessani rannikolla.
Onko joku asentanut Seaclear ohjelman uuteen Hakkapeliittaan
(Photonav? Toimiiko Seaclear Windows CE 5.0 ympäristössä?
Miten asensit iGO8-ohjelman hakkikseen?
Valmistaja NavNGo toimittaa ohjelmiston mukana asennusohjeet.
http://www.navngo.com/pages/global/eng/igo_8_support_faq