Vaihdoin käytössäni olevan kannettavan toiseen, ja halusin siksi vaihtaa myös koneiden kiintolevyt keskenään. Vanhassa koneessa oli asennettuna sekä Windows XP- että Linux-käyttöjärjestelmä. Linuxin käynnistyslataaja Grub asennettuna oli vanhan koneen kiintolevyn master boot record -alueelle. Uudessa koneessa oli asennettuna ainoastaan Windows XP -käyttöjärjestelmä.
En halunnut asentaa ainuttakaan käyttöjärjestelmää uudelleen ja olin päättänyt heittää Linuxilla toistaiseksi vesilintua. Siksi kopioin molempien koneiden kiintolevyjen sisällöt pöytäkoneelle Drive XML -ohjelmalla. Drive XML tekee kiintolevyosiosta täydellisen kopion tiedostojärjestelmää myöden.
Seuraavaksi palautin kiintolevyistä tehdyt kopiot ristiin. Näin kiintolevyt voi vaihtaa koneiden kesken. Vanha kone käynnistyikin moitteetta Windows XP -käyttöjärjestelmään. Uusi kone sen sijaan ei käynnistynyt lainkaan.
Sammutin uuden koneen virtapainikkeesta ja käynnistin sen jälleen, jolloin näytölle tuli Grub-käynnistyslataajan virheilmoitus:
GRUB Loading stage 1.5
GRUB loading, please wait…
Error 22
Virhe tarkoittaa, että Grub ei tiedä mistä käynnistystä tulisi jatkaa. Olin kopioinut kiintolevyosion sisällön levylle, mutta Drive XML ei ollut muuttanut mbr-alueen sisältöä. Mbr-alue täytyi siis tavalla tai toisella korjata. Eli Grub oli poistettava ja tilalle saatava jotain, joka käynnistää Windows-käyttöjärjestelmän.
Verkosta löytyy hyvin runsaasti ohjeita tilanteen korjaamiseen. Valitettavasti tavallinen keino korjata asia olisi käynnistää kone Windowsin asennusrompulta ja ajaa korjaustilassa ohjelmat fixmbr ja fixboot. Uudessa koneessa ei kuitenkaan ollut lainkaan CD-asemaa (eikä muitakaan ulkoisia asemia). Saatoin ainoastaan irrottaa koneen kiintolevyn ja kiinnittää sen uuteen tietokoneeseen USB-väylän kautta. Myöskään Windowsin asennusromppua ei ollut saatavilla.
Etsin tovin ohjelmaa, joka osaisi korjata kiintolevyn mbr-alueen. Löysin pari, jotka kuitenkin olivat kaupallisia, eikä kokeiluversioissa päässyt juuri tuota toimintoa käyttämään. Onneksi kaivelin verkkoa vielä lisää ja löysin varsin mainion työkalun juuri tällaiseen tilanteeseen. Kyseessä on komentoriviltä ajettava MbrFix. MbrFix on yksinkertainen ohjelma, joka kirjoittaa kiintolevyn mbr-alueen uudelleen. Tässä tapauksessa pääsin tavoitteeseen ajamalla komennon mrbfix.exe /drive 1 fixmbr. Näin viimeisetkin Linuxin rippeet saatiin levyltä pois ja Windows XP käynnistymään.
4 responses to “Grub-käynnistyslataajan poistaminen”
Tuo MbrFix on mielenkiintoinen ratkaisu Grubin poistamiseksi. Mutta minulla on vielä yksi ongelma: Miten sen komennon (mrbfix.exe /drive 1 fixmbr) voi ajaa Windows XP Homen komentorivillä?
Minä imuroin netistä sen ohjelman ja purin sen pakatun tiedoston. Tarvittaisiinko vielä jokin Vizard sen tiedoston lataamiseksi koneelle? Komentorivi ei tunnista mitään sen ohjelman komentoja.
Millä pääsen keinolla tästä eteenpäin? Minulla on yksi Grub liikaa tällä koneella…
Olisin kiitollinen hyvistä neuvoista.
Terveisin Lauri
Kyseinen komento:
MbrFix /drive num fixmbr
korjaa mbr-alueen niin, että XP-saadaan käynnistettyä. Tuohon num kohtaan tulee kohdelevyn numero. Numerointi alkaa nollasta ja on syytä tarkistaa, ettei vahingossa käpistele väärää levyä.
Komentorivillä pitää ensin etsiä oikea kansio, jossa suoritettava ohjelma on. Eli kirjoita cd polku, jolloin siirrytään oikeaan kansioon. Polku pitää tietysti olla se, mistä mbrfix löytyy. Nyt ohjelman käytön pitäisi onnistua ohjelman kotisivuilla kerrottujen käskyjen avulla.
Mbrfix ohjelmaa ei erikseen asenneta, eli wizard-tyylisiä ratkaisuja ei tarvita.
AS
Kiitos paljon, AS, hyvistä neuvoista!
Antamasi “rautalankamalli” oli niin selkeä, että toimenpide onnistui minultakin. Siitä on on liki parikymmentä vuotta, kun olen viimeksi tehnyt jotakin komentorivitilassa. Tämä Linux-kokeilu teetti jonkin verran ylimääräisiä töitä: tuntuu siltä, että Ubuntua ei kannata asentaa samalle koneelle tämän XP:n kanssa.
Linuxia (Ubuntu 7.04) en saanut toimimaan. Se toimi silloin kun käynnistin sen ensimmäisen kerran CD:ltä. Asennuskin onnistui, ulkoiselle kovalevylle, jonka Ubuntu itse valitsi. Mutta kertaakaan se ei käynnistynyt sen jälkeen. Käynnistyminen pysähtyi kirjautumissivulle: käyttäjätunnusta ei pystynyt antamaan eikä ohjelma reagoinut mihinkään muuhun komentoon kuin tietokoneen buuttinapista annettuun… Myös CD:ltä käynnistys toimii sittemmin samalla tavoin – nytkin Grubin poistamisen jälkeen.
Olisi mielenkiintoista tietää, onko tuollaiseen ongelmaan ratkaisua. Minusta itsestä tuntuu, että ainoa ratkaisu taitaa olla käyttäjän vaihtaminen. :)
LH
Iso kiitos näistä ohjeista. Kokeilin vaikka mitä keinoja tuon grubin poistamiseksi mutta mikään ei auttanut, mutta näillä ohjeillahan tuo katosi.