Viivakoodinlukija pilkkahinnalla


Olipa kerran, 1990-luvun lopulla, eräs amerikkalainen yritys, joka keksi mainion tavan kerätä tietoa ihmisten kulutustottumuksista. Ideana oli jakaa ilmaisia viivakoodinlukijoita, joilla kuluttajat voisivat skannailla erilaisista lehdistä tai luetteloista löytyviä viivakoodeja tietokoneelleen. Viivakoodit sitten avasivat tuohon koodiin ja tuotteeseen liittyvän internetsivun. Viivakoodien lukemiseen tarvittiin erityinen yrityksen valmistama tietokoneohjelma, koska lukijalaitteeseen oli toteutettu sisäinen ohjelmisto, joka sotki luetun koodin. Näin viivakoodinlukijaa piti aina käyttää tuon tietokoneohjelman kanssa.

Yrityksen tavoitteena oli tarjota ihmisille keino löytää tietoa tuotteista helposti ja samalla itse kerätä tietoa tuotteista, jotka kiinnostivat ihmisiä. Jokaisessa viivakoodinlukijassa oli yksilöllinen sarjanumero, joka lähetettiin tuotehaun yhteydessä eteenpäin. Epäiltiin, että yritys muodosti tietokannan, joka yhdisti skannatut tuotteet ja viivakoodinlukijan omistavan kuluttajan.

Vähemmän yllättäen ihmisiä ei kuitenkaan kiinnostanut skannailla tuotteista tai luetteloista löytyviä viivakoodeja. Tietoa pystyttiin etsimään paljon tehokkaammin hakukoneiden avulla. Lisäksi monet olivat huolissaan yksityisyydensuojastaan. Huolta vahvisti vuoden 2000 syyskuussa sattunut tietomurto, joka tehtiin koodinlukijat toimittaneen yrityksen palvelimille. Lopulta yritys joutui luopumaan ideastaan.

Valmiita viivakoodinlukijoita oli kuitenkin jo tehty valtavat määrät. Kun niille ei enää ollut käyttöä, ne lahjoitettiin pois tai myytiin pilkkahinnalla. Ainoa ongelma lukijassa oli se, että luettua koodia ei saanut laitteesta ulos selväkielisenä.

Elektroniikkaa tuntevat “hakkerit” ratkaisivat viivakoodinlukijoiden arvoituksen nopeasti. Yksinkertaisen laitteistomodifikaation avulla ilmaisen viivakoodinlukijan sai toimimaan normaalilla tavalla. Ilmaiset viivakoodinlukijat kelpasivat ihmisille ja ohjeita modifikaation tekemiseen löytyi netistä runsaasti.

Koska laskujen syöttäminen nettipankkiin on melko työlästä ja virhealtista, heräsi ajatus viivakoodinlukijan hankkimisesta. Sellaisen avulla homma sujuisi paljon juohevammin. Ongelmana oli viivakoodinlukijoiden posketon hinnoittelu. Halvimmat laitteet maksoivat noin neljäkymppiä, joka tuntuu melko kalliilta. Ratkaisuna ongelmaan hankin ulkomailta edellä kerrotun tarinan viivakoodinlukijan. Laitteesta joutui maksamaan 15 dollaria, eli noin kympin.

Tilasin oman laitteeni Librarything-nimisestä puljusta Yhdysvalloista. Kyseessä on jonkinsortin kirjakerho, jonka jäsenet pitävät yllä kirjatietokantaa viivakoodinlukijoidensa avulla. Lukijalaite saapui postissa parin viikon kuluttua tilauksesta. Paketista paljastui CueCat-merkkinen kissaa muistuttava laite.

Jotta viivakoodinlukijalla olisi saanut luettua selväkielisiä koodeja, sille täytyi hieman näyttää mattopuukkoa. Hakusanoilla “cuecat declaw” löytyi paljon materiaalia operaation suorittamisesta. Avasin kissan ja katkaisin tietyn piirin viidennen nastan. Leikkauksen jälkeen lukija tuotti selväkielisiä numeroita viivakoodien perusteella. Halpa viivakoodinlukija oli valmis tositoimiin.

Tässä vielä muutama kuva leikkausoperaatiosta:

Kuvat isompana täällä.

,

8 responses to “Viivakoodinlukija pilkkahinnalla”

  1. Kaipaisin tarkempaa selvitystä CueCatin käytöstä laskujen maksussa.

    En ole äkikseltään tavannut laskuissa sellaisia viivakoodeja, mitä CueCatilla voisi hyödyntää.

    Kokeilin lukea laskun pitkää viivakoodia, jolloin sain älyttömän pitkän lukujonon, josta etsimällä etsien sitten kyllä löytyi viitenumero.
    Mitäpä siitä on apua.

    Laskun lyhyempi viivakoodi antoi “järkevämmän mittaisen” numerojonon, mutta en löytänyt sille laskusta mitään vastaavuutta…

    Onko netissä asiaa käsitelty missään kansantajuisesti, itse en ole löytänyt?

    Tälle voisi olla jollakin käyttöä:

    http://www.barcodesinc.com/generator/index.php

  2. Laskun alaosassa oleva pitkä viivakoodi on juuri se, jota pitäisi CueCatin avulla lukea. Tuo älyttömän pitkä lukujono sitten sisältää viitenumeron lisäksi myös saajan tilinumeron, laskun summan ja eräpäivän. Joskus mukana on myös saajan nimi.

    Kaikissa verkkopankeissa on laskunmaksulomakkeen yhteydessä keino, jonka avulla viivakoodi luetaan.

    Osuuspankin verkkopankissa tämä on toteutettu niin, että laskunmaksulomakkeessa ensin klikataan “lue viivakoodi” -linkkiä, joka avaa ikkunan, jossa on vain yksi syötekenttä. Sitten kenttään luetaan viivakoodi, jolloin verkkopankki palaa laskunmaksulomakkeeseen, jonka kentät on nyt täytetty viivakoodin perusteella. Toisinaan maskun saajan nimi täytyy käsin lisätä.

    Löytämäsi lyhyempi viivakoodi on todennäköisesti laskuttajan omia tarkoituksia varten.

  3. Tilasin Cuecatin, tilaus tuli viikosa. Nyt on vaikeutta saada se lukemaan koodeja. Nasta on katkaistu. Koneessani on Vista ja Firefoxilla seilataan. Ei tullut mitään Op:n pankkiohjelmaan eikä teksinkäs. ohjelmiin. Missähän vika??

  4. Minkä nastan katkaisit? Muistaakseni CueCat tulostaa jotain myös silloin kun nastaa ei vielä ole katkaistu. Kokeilitko laitetta ennen sen avaamista?

  5. Nopea tilaus Librarythingistä (outoa ettei sieltä tullut mitään vahvistuspostia) ja lukija tupsahti postilaatikosta vajaat kaksi viikkoa tilauksesta. Ensin testaus ennen muokkaamista, mikä tuotti oudon kirjainrimpsun ja sitten testaus modauksen jälkeen. Helppo ja vaivaton pikkuprojekti. Näitähän voisi puuhastella vaikka joululahjaksi useamman. =) Kiitokset vinkistä!

  6. Hyvin toimii laskujen maksussa. Viimeistään muutaman yrityksen jälkeen lukija hyväksyy rimpsun ja homma alkaa olla siinä.

    Laitteen puukotus onnistuu pienillä kynsisaksilla jopa tumpelolta.